• Lorem ipsum

HDMI kabels

Welk type HDMI kabel zoek je?

HDMI Kabels kennen grote verschillen

In tegenstelling tot wat er wel eens bij een TV programma is geweest, zijn er wel degelijk grote verschillen. De ene HDMI kabel is de andere niet. Dan hebben wij het niet over de HDMI connector if de vorm er van, maar puur over de kabel. Wat deze verschillen zijn en wat de gevolgen kunnen zijn, dat gaan wij je uitleggen. De toepassing waarvoor je de HDMI kabel gebruikt is belangrijk in de keuze van de kabel. Hoe """"zwaar"""" of hoe groot de bit-rate is. Het ene signaal is de ander niet, ook dit nemen wij mee in het verhaal waardoor jij de juiste HDMI kabel voor jouw toepassing kan kiezen.

Waar moet je dan op letten  bij het kiezen van een HDMI kabel

Het probleem is, dat als de HDMI kabel niet goed genoeg is voor het signaal, je problemen met het beeld kunt krijgen. Deze problemen zijn te herkennen doordat je geen beeld heb of blokkering beeld. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je enigzins weet hoe groot het data verkeer dat door de HDMI kabel gestuurd moet worden. Dit is ook sterk afhankelijk van het apparaat dat je er op aansluit. De bit-rate is nou net het onderdeel dat ze in het TV programma vergeten zijn te meten.

De zwaarte van het signaal wordt gemeten in Bit-rate per seconde, de grootte van de data die per seconde door de kabel gestuurd moet worden. Dit is overigens per beeld verschillend, maar er kan met een onderverdeling in apparaten wel een redelijke schatting gemaakt worden hoeveel het maximale is dat een apparaat kan uitsturen en welke categorie HDMI kabel verstandig is om te gebruiken om nu en in de toekomst problemen te voorkomen.  

 Om hier een goede inschatting van te kunnen maken hebben wij even een onderverdeling gemaakt.

De signalen

Digitale TV decoder - een niet al te zwaar signaal en kun je het bij lengtes tot 5 meter dus vaak af met een eenvoudige, goedkope HDMI kabels.

DVD speler - Zolang je hier geen Full HD films (1080p) op kan kijken, zal het met een relatief simpele kabel wel goed gaan. Echter wanneer je wel Full HD DVD kan gaan kijken, dan raden we je wel aan een hogere (medium) kwaliteit HDMI kabel te kiezen.

Blu-Ray speler - Een Blu-Ray speler kan meestal ook 3D signalen versturen. Dit zijn beelden die een nog hogere Bit-rate hebben dan Full-HD en is het dus verstandig om minimaal een medium HDMI kabel de kiezen. Ons advies gaat uit naar minimaal de KEM Premium HDMI kabel of de HDMI kabels van DeLock.

Desktop PC, laptop of Media spelers - hier is het natuurlijk van belang welk beeld je wilt overbrengen. Ishet puur een beetje browsen of de vakantie foto's dan kom je wel weg met een simpele (goedkope) HDMI kabel, maar wanneer je er full HD films mee wilt gaan streamen of games mee wilt gaan spelen, dan kun je beter een HDMI kabel gebruiken die wat beter is in kwaliteit. Hier is ons advies minimaal een HDMI kabels van DeLock. of een KEM Premium HDMI kabel te gebruiken.

Gameconsoles - Sommige games kennen zeer goede graphics en vragen heel erg veel van een HDMI kabel. Neem een spel als Gran Toerismo og Grand Theft Auto, dit zijn spellen die bijna het maximale nodig hebben en daarbij is het dus zeer verstandig om een goede HDMI kabel te kiezen, met een eenvoudige kabel zal het beeld zeker gaan haperen, blokken of wegvallen. Hier is ons advies om minimaal de KEM Premium HDMI kabel te kiezen, maar ook een Profigold HDMI kabel of een Oehlbach HDMI kabel is absoluut aan te raden.

Waarom dan? Wat zijn dan de verschillen in HDMI kabel

Wij gaan u uitleggen waar de verschillen inzitten, door ontstaan en wat de gevolgen van deze verschillen kunnen zijn:

HDMI staat voor High Definition Digital Interface, een digitaal signaal overdracht waarbij simpel gezegd het signaal bestaat uit allemaal nulletjes en eentjes. Wanneer het HDMI signaal niet goed van A naar B wordt overgebracht, zal je beeld volledig wegvallen en de TV op zwart gaan of het beeld blokkering over komen, dit komt omdat er een 0 of een 1 niet of niet juist is doorgekomen. Wellicht heb je dit al een keer meegemaakt en aan de hand daarvan een betere, iets duurdere HDMI kabel gekocht waarmee je dit probleem niet had.

 

Wij hebben de belangrijkste verschillen even op een rijtje gezet:

Het materiaal van de aders van de HDMI kabel

Allereerst, geld ook voor deze kabels net als de analoge kabels dat het materiaal waar de kabel uit op is gebouwd van belang is om het signaal een goede geleiding te geven en dus zonder verliezen van A naar B over komt. Hiervoor zijn dus goede conductors (aders) nodig, zoals u in het stuk Kabels en de verschillen op onze website kunt lezen, kan er in het gebruik van materiaal een aardig verschil zitten.

Het kan bestaan uit een legering van koper en staal (CCS), koper en aluminium (CCA) en koper (Cu), daarnaast heb je nog verzilverde koperen conducters die nog beter geleiden dan O.F.C. zuurstof vrije koper. CCS en CCA is door de legering goedkoper dan pure koper. Dit is het punt waar de grootste prijsverschillen in kabels door ontstaan.

Bij de gelegeerde ader samenstellingen (CCS en CCA), zullen er veel eerder haarscheurtjes ontstaan, hierdoor zal er veel sneller verlies optreden en kun je dus ook verwachten dat er wanneer je de kabel buigt ineens geen voldoende signaal meer doorgegeven wordt. Zoals gezegd gaat bij het HDMI signaal dan je beeld blokkerig worden of op zwart en zie je helemaal niets meer.

De afscherming van de HDMI kabel tegen interferentie (storingen van buitenaf)

Nu je weet, dat het verstandig is om een (HDMI) kabel te gebruiken die op zijn minst volledig koperen aders heeft, is het ook zo dat er verschil zit in de afscherming van de kabels. Ook dit is niet geheel onbelangrijk. Als je bedenkt dat in een huishouden zelfs de magnetron radiofrequente signalen uitzend bij gebruik, kun je, je voorstellen dat dit belangrijker is dan je verwacht.

Wellicht ben je bekend met het """"oudere"""" KNP digitenne signaal. Waarbij een langsrijdende brommer of een over vliegend vliegtuig het signaal zelfs al kan verstoren. Dit is vergelijkbaar met wat er kan gebeuren met het beeld, wanneer de kabel niet voldoende is afgeschermd en er te veel storingssignalen van buitenaf het signaal kunnen verstoren.  Storingen van buitenaf kunnen komen van een stroomkabel die licht een magnetischveld uitstoot (bij onvoldoende afscherming van die kabel) 3G, 4G, Wifi, de magnetron etc., maar ook de TV en bijvoorbeeld DVD die u aansluit stoten al lichte elektrische stralingen uit.

Kortom, het is absoluut niet onverstandig om een goed afgeschermde HDMI kabel te gebruiken. Zeker niet met de wetenschap dat de draadloze signalen in de lucht zeer waarschijnlijk niet zullen afnemen, zowel bij je thuis al buiten de deur niet. De afschermingen zijn er in verschillende uitvoeringen en verschillende gradaties. Zoals je zult begrijpen, geldt in de meeste gevallen;  hoe beter de afscherming hoe meer kosten en dat de zeer goedkope kabels een minimale afscherming hebben tegen deze storingsfactoren van buitenaf.

De storingen van buitenaf worden EMI (elekro magnetische interferentie) of RFI (radio frequente interferentie) genoemd en dit kan er voor zorgen dat één van de nulletjes of ééntjes het einde van de kabel haalt, met als gevolg dat je beeld blokkerig wordt of op zwart gaat en u dus niets meer ziet. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren, dat je een nieuw draadloos apparaat in huis haalt en deze de druppel is op het gebied van de RFI storing die je kabel aan kan en de HDMI kabel het signaal ineens niet goed meer over brengt.

De verschillen in de beeldkwaliteit en data overdracht snelheid (bit-rate snelheid)

Door de verschillende materialen en verschillende afschermingen, kan de ene HDMI kabel een snellere of hogere data overdracht aan dan de ander. Mocht het aanbod van de data overdrachtssnelheid te hoog worden voor de HDMI kabel, dan zal de HDMI kabel het signaal niet kunnen overbrengen en heb je dus wederom een blokkerig of zwart beeld, wat heel mooi kan zijn als je naam Niemand is. Niemand houdt namelijk van kijken naar een TV die uit staat.

Een betere HDMI kabel kan ook een grotere kleurendiepte aan, dat wil zeggen dat ze een hoger contrast kunnen weergeven en scherpere weergave in achtergronden kunnen hebben. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het aangeboden beeld en de mogelijkheden van je apparatuur. De geluidsweergave zal ook beter zijn, in de eenvoudige HDMI kabels zal het geluid worden gecomprimeerd, wat betekend dat sommige geluiden kunnen worden weggefilterd, simpelweg omdat anders de bit-rate te hoog wordt en het beeld anders weg zou vallen.

Maakt de lengte ook nog uit?

Zeker, het digitale HDMI signaal is een redelijk gevoelig signaal. Hoe langer de lengte, hoe groter de kans op verliezen. Dat is overigens bij elke kabel het geval, alleen bij HDMI is het een kwestie van wel of geen beeld of wel of geen geluid. De betere HDMI kabels zijn vaak des te langer de lengte wordt ook steeds dikker. Dit komt omdat de aders dan ook dikker worden, dit wordt gedaan om de goede overdracht te kunnen waarborgen. Doorgaans adviseren wij om met de standaard kabels niet langer te gaan dan 10 meter, vanaf 10 meter is ons advies om gebruik te maken van of een High end kabel of een Actieve HDMI kabel.

Actieve HDMI, wat is dat precies en is dat beter

Vanaf 10 meter, oplopend tot en met 40 meter hebben wij Actieve HDMI kabels. Dit zijn HDMI kabels waarbij er aan de monitorzijde een HDMI connector zit waarin een chip is verwerkt. Deze chip zorgt ervoor dat verzwakte aangekomen signalen weer geoptimaliseerd worden en je dus verzekerd bent van een verliesvrij signaal over deze afstanden. Dus wil je Full HD of 3D signalen versturen over lengtes van 10 meter of langer, dan kunnen wij je niets beters adviseren dan de actieve HDMI kabels.


De fouten bij de HDMI kabel test die bij het TV programma is uitgevoerd.

Om even terug te komen op de test die gedaan is tussen een goedkope en een dure HDMI kabel in het TV programma Kassa, waarbij er gezegd werd dat er geen verschil in het resultaat zou zitten. Bij de test die zij hebben uitgevoerd zijn een aantal factoren vergeten, deze factoren willen wij graag even aan je voorleggen. Wat de """"vergeten"""" factoren voor gevolgen kunnen hebben, kun je lezen in het bovenstaande stuk.

  1. De test is uitgevoerd in een afgesloten buis (waar stortingen van buitenaf dus al geen kans hebben)
  2. De bit-rate die de kabel aan zou kunnen is helemaal niet gemeten
  3. De bit-rate die het signaal had die zij in de test hebben gebruikt is niet gemeten en niet bekend. Voor zover wij het hebben kunnen inschatten, waren dit beelden met een zeer lage bit-rate.

Nogmaals, als een kabel het doet dan heb je beeld en zal je vrijwel geen verschil zien. Tenzij je de TV's naast elkaar heb staan en dan nog zijn de verschillen minimaal. Beeld is overigens is een kwestie van smaak.

Het maakt ons verder niet uit, voor welke kabel je uiteindelijk kiest. Wij hopen je hiermee een hoop duidelijkheid te hebben gegeven en je goed te hebben begeleid in de aanschaf van de juiste HDMI kabel voor jouw toepassing. We begrijpen het ook als je twijfels heb, schroom dat niet en bel of mail ons gewoon. Wij zullen je het juiste advies geven en daarbij houden wij altijd rekening met de uitgaves, ook wij willen immers altijd graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 075 655 55 80of per mail naar [email protected]