• Lorem ipsum

Kabels en de verschillen!

Hoe komt het dat er enorme prijsverschillen zitten in kabels ? zelfs al zien ze er hetzelfde uit ?

Wij merken dat mensen nogal vaak de vraag hebben, waarom een kabel duurder is dan de ander. Ondanks deze er hetzelfde uit zien, daar zijn vaak verschillende redenen voor maar, de voornaamste rede is het materiaal dat gebruikt is voor de aders van de kabel.

Zo zijn er 3 veel gebruikte verschillende materialen waaruit kabels worden vervaardigd, dit zijn in de meeste gevallen:
Cu (pure zuurstofvrije copper)
CCA (copper coated aluminium)
CCS (copper coated steel)

Dit is tevens de volgorde van de prijs verschillen, pure koper is de duurste variant, daarna de koper gelegeerd met aluminium en daarna de koper gelegeerd met staal.

Wat zijn dan de verschillen in kwaliteit van deze 3 materialen?

De verschillen zijn voornamelijk de soepelheid van de kabel, koper is ver uit het meest soepel, een CCA kabel is iets stugger, de CCS kabel nog iets stugger. Zolang de kabel niet gebogen wordt, zal de kwaliteit van de signaal overdracht niet veel van elkaar verschillen.

Echter wanneer u de kabel in een bocht gaat liggen, wat vaak niet te voorkomen is aan één van de twee, of beide kanten waar de connector in het apparaat wordt gestoken. Dan gaan er bij de gelegeerde kabels, dus de CCA en de CCS kabel haarscheurtjes ontstaan in de aders. Hierdoor gaat er signaal verloren en is deze dus niet meer optimaal.

Zeker op de lange duur, of wanneer u vaker de kabel eruit haalt en er weer in steekt zullen de haarscheurtjes steeds groter worden en het verlies dus ook. Daarom is ons advies dan ook, gebruik een pure koperen kabel (Cu), daarvan is de levensduur immers veel langer en is een optimaal signaal overdracht een stuk beter gegarandeerd. In veel gevallen is het verschil tussen koper en CCA of CCS kabel te controleren door het gebruik van een magneet, een magneet heeft namelijk geen grip op koper, wel op de legeringen.

Zijn er nog meer verschillen waardoor prijsverschillen ontstaan?

Uiteraard zijn er nog meer verschillen, zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in de afschermingen. Sommige kabels zijn om de aders (aan de binnenzijde) voorzien van een soort aluminium folie, deze folie zorgt er voor dat de elektro magnetische velden van buitenaf geen invloed kunnen uitoefenen op de kabel. Zo blijft u signaal beter beschermd, wat weer zorgt voor een overdracht. In sommige gevallen, zijn alle aders los, of per ader-paar voorzien van folie dit zorgt voor een maximale afscherming en bescherming tegen interferentie (storingen van buitenaf) des te meer afscherming, des te hoger de prijs wordt. Echter is de prijs van folie niet enorm hoog, dus vallen de prijs verschillen door deze kwaliteitsonderscheidingen wel mee. Daarnaast zijn er afschermingen als een koperen gevlochten mantel (vooral bij high end kabels)

Waarom kosten High end kabels dan zo veel, betaal ik alleen voor het merk?

Nee, u betaald in de meeste gevallen zeker niet alleen voor het merk. De High end merken, zoals wij bijvoorbeeld Profigold en Oehlbach hebben werken zoals u mag verwachten sowieso met het eerder genoemde Cu pure koper en zijn deze in vrijwel alle gevallen voorzien van een maximale afscherming. .

Deze 2 voor zichzelf sprekende onderdelen van de high end kabels zijn natuurlijk niet de enige verschillen, in de meeste gevallen zijn de kabels ook van een verzilverde laag over de koperen ader voorzien, deze heeft een dubbele functie, hij beschermd het koper tegen oxidatie (al doet de mantel dit ook al) en zilver is nog een betere geleider dan koper, uw signaal wordt dus met nog minder verlies overgebracht en u bent verzekerd van een optimaal resultaat.

Naast de verzilverde koperen aders die de high end kabels vaak hebben, zijn ook de connectoren ook in meeste gevallen gesoldeerd met zilver. Waardoor hogere data snelheiden gehaald kunnen worden en de levensduur gegarandeerd blijft.

Verder heeft vrijwel elke high end kabel 24 karaats goud vergulde contacten en zijn ze in sommige gevallen voorzien van een gas injectie. De gas injectie zorgt ervoor dat de aders vrijwel volledig in het midden blijven van de kabel en dat ook de contactpunten bij de plaatsen waar de aders op de connector zijn gesoldeerd exact in het midden blijven zitten, zelfs na het buigen van de kabel.

Wij hopen dat u hiermee een helder beeld heeft waarom de ene kabel, die er hetzelfde uitziet als de andere kabel een stuk duurder kan zijn en dat u begrijpt waarom High End Home Cinema kabels vaak een stuk duurder zijn. In principe is het in de meeste gevallen, alle waarde naar zijn geld.


Heeft u vragen over een kabel, stel deze gerust. Onze specialisten kunnen u er vrijwel alles over vertellen. Dit kan per mail naar [email protected] of per telefoon op het nummer 075 - 655 55 80